ΖEB Building - Κτίριο μηδενικής ενέργειας

ΚΤΗΡΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΖΕΒ)

 

TI ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (KΣΜΚ/ΖΕΒ);

Ως κτίριο Μηδενικής Ενέργειας (Zero Energy Building), ή Κτίριο Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης (ΚΣΜΚ) ορίζεται ένα κτίριο με μηδενικό ισοζύγιο κατανάλωσης ενέργειας. Είναι δηλαδή ένα κτίριο που όση ενέργεια καταναλώνει μέσα στο χρόνο, παράγει ίση ποσότητα «πράσινης» ενέργειας το ίδιο επί τόπου (on site) ή σε άλλα σημεία εκτός πεδίου, όπως σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

 Η διαφορά με τις συμβατικές κατασκευές είναι πως το κτίριο ZEB παράγει ρεύμα με τα κάποιο από τα ακόλουθα ή με τον συνδυασμό τους :

 • Φωτοβολταϊκά
 • Ανεμογεννήτριες  (Σε περιοχές με αέρα)
 • Σύστημα γεωθερμίας   (Σε κτίρια άνω των 500m2)

 

Τα παραπάνω επιτρέπουν σε ένα ΖΕΒ κτίριο να παράγει ένα πόσο ανανεώσιμης ενέργειας. Έτσι, στο τέλος του χρόνου συμψηφίζεται η κατανάλωση με την παραγωγή ενέργειας και ο ιδιοκτήτης του κτιρίου καταφέρνει όχι μόνο να εξοικονομεί από κάθε λογαριασμό ενέργειας αλλά να διασφαλίζει και έσοδα απ’ τις ενεργειακές εγκαταστάσεις του κτιρίου.

Επιτυγχάνοντας ουσιαστικά μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, μέσω του συμψηφισμού ενέργειας -ή όπως είναι περισσότερο γνωστό Net Metering- o καταναλωτής μετατρέπεται σε παραγωγό και αποκτά τη δυνατότητα για ενεργειακή αυτάρκεια.

 

zeb_balance.png     

Εδώ φαίνεται το μηδενικό ισοζύγιο που προκύπτει  από την ενέργεια που παράγει το ΖΕΒ κτίριό μας σε σχέση με αυτή που καταναλώνει από το δίκτυο του εκάστοτε παρόχου.

 

 

 ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΖΕΒ Η WandS; 

 

Πέρα από τα συστήματα που παράγουν ενέργεια, σημαντικό ρόλο παίζει ο σχεδιασμός της κατοικίας για την λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.

Ο πιο αποδοτικός τρόπος κατασκευής ενός κτιρίου που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας ξεκινά σχεδόν πάντα απ’ τον βιοκλιματικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και μηχανολογικό εξοπλισμό του.

 

Δηλαδή, στοχεύουμε σε μια βιοκλιματική αρχιτεκτονική και σχεδιασμό ο οποίος μεριμνά για τον σωστό προσανατολισμό, μορφή κτιρίου, μέγεθος και θέση κουφωμάτων

 

Όσων αφορά στην κατασκευή κτιρίου για την πληρέστερη αρχιτεκτονική μελέτη:

 • Φέροντας οργανισμός με ξύλο
 •  Υψηλής αποδοτικότητας μόνωση.
 • Αεριζόμενη όψη
 • Αεριζόμενη στέγη
 • Υψηλής αποδοτικότητας κουφώματα

 

Όσων αφορά στο μηχανολογικό εξοπλισμό για την μέγιστη ενεργειακή απόδοση:

 • Αντλίες θερμότητας
 • Ενεργειακός ρυθμιστής
 • Ενεργειακά αποδοτικά φωτιστικά
 • Σύστημα γεωθερμίας

 

 

H WandS Vasilainas επιτυγχάνει να κατασκευάσει κτίρια που αντέχουν στο χρόνο με ελάχιστη συντήρηση, παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν, ενώ το ξύλο είναι ένα υλικό που πέρα από τα αμέριστα μηχανικά του προτερήματα, θα σας παρέχει ένα ζεστό και άνετο περιβάλλον διαβίωσης.

 

Στόχος μας είναι τα κτίρια μας να μειώσουν την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια διαδικασιών που συμβαίνουν και στα συμβατικά κτίρια. Καταναλώνουν ανά περιόδους ενέργεια από μη ανανεώσιμες πηγές (λιγνίτη, πετρέλαιο, αέριο, κάρβουνο κ.α.) και παράγουν αέρια του θερμοκηπίου, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και ταυτόχρονα την εκπομπή ρύπων στον ίδιο βαθμό που κατανάλωσαν. Τα ΖΕΒ δεν στοχεύουν μόνο στην ανάγκη για μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον αλλά αφορούν και σε οικονομικούς παράγοντες. Φοροαπαλλαγές καθώς και εκπτώσεις σε λογαριασμούς ηλεκτροδότησης κάνουν τα Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης μια βιώσιμη οικονομικά λύση.

Έρευνα του 2019, αναρτημένη στο www.buildersforclimateaction.org έχει δείξει πως σημαντικότερο κέρδος ενός βιοκλιματικού σχεδιασμού προς ένα κτίριο σχεδόν μηδενικής ενέργειας είναι να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα κατά τη διάρκεια κατασκευής. Ένας τρόπος να μειωθεί ο άνθρακας είναι χρησιμοποιώντας κατάλληλα υλικά όπως ξύλο, άχυρο ή λινόλεουμ.  Οι ξύλινες κατοικίες είναι ο ασφαλέστερος, γρηγορότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για την επίτευξη ενός ΖΕΒ κτιρίου.

Η Ε.Ε. έχει περάσει νόμους με στόχο να ενσωματώσει την υπάρχουσα τεχνολογία σε όλα τα νέα κτίρια που κτίζονται μετά το 2020, οδηγώντας τα έτσι στο να κτίζονται μόνο ως Zero-energy buildings.

 

TI ΚΕΡΔΙΖΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (KΣΜΚ/ΖΕΒ);

            Τα οφέλη των ΖΕΒ κτιρίων είναι :

     piggy-ban_small.png Εξοικονόμηση χρημάτων

      yoga-position_small.pngΥγιές περιβάλλον διαβίωσης

   planet-earth_small.pngΠροστασία του περιβάλλοντος

 

Χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μετατρέποντας ένα κτίριο σε Zero Energy building, κάθε ένας μπορεί να συμβάλλει σε μια αλλαγή που αφορά στο σύνολο της κοινωνίας μας. Η εξοικονόμηση ενέργειας μειώνει τα αέρια του θερμοκηπίου, η εξοικονόμηση χρημάτων δίνει μεγαλύτερη αυτονομία και ισχύ σε κάθε νοικοκυριό και  κάθε κτίριο ΖΕΒ γίνεται κομμάτι της αλλαγής που έρχεται στις πόλεις μας.

Η ορολογία τείνει να διαφέρει από  χώρα σε χώρα, πόλη σε πόλη έτσι μια γενική γνώση της ιδέας του ΖΕΒ είναι απαραίτητη για την κατανόηση της πράσινης και ανανεώσιμης ενέργειας.

Τα ΖΕΒ μπορούν να αποτελούν μέρος ενός πλέγματος (grid), ενός διασυνδεδεμένου συνόλου, του οποίου κάθε μέρος παράγει ένα ποσό της ενέργειας που καταναλώνεται απ’ το σύνολο. Τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου κτιρίου είναι τα εξής:

 • Ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύνολο του πληθυσμού
 • Ενσωμάτωση σημείων φόρτισης οχημάτων – καλούμενο vehicle-to-grid, για ηλεκτρικά οχήματα ιδιωτικής ή επαγγελματικής εκμετάλλευσης.
 • Εφαρμογή και υλοποίηση ιδεών μηδενικής ενέργειας.
 • Η ηλεκτροδότηση και η θέρμανση αφήνουν μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα. Έτσι, μειώνοντας την κατανάλωση συμβάλλουμε σημαντικά στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου
 • Υπάρχει τεχνολογία φθηνή και άμεσα εφαρμόσιμη που μας επιτρέπει να συμπεριλάβουμε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια καθιστώντας τα ΖΕΒ.

 

sg-sgtb-webpage-graphic.png

Πλέγμα και στοιχεία σύνδεσης ενός ΖΕΒ κτιρίου