Ο ΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΞΥΛΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΚΤΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Ο πιο ψηλός ξύλινος ουρανοξύστης στον κόσμο βρίσκεται προ των πυλών, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα είναι έτοιμος. Το έργο αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που η βιωσιμότητα μπήκε ενεργά στη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Αν και ακόμα ο όρος τίθεται υπό έρευνα και πρέπει κάποιος να ψάξει καλά στις τεχνικές λεπτομέρειες ενός σχεδίου για να πει με σιγουριά ότι θα είναι βιώσιμο, ο C6 έχει από τώρα όλα τα εχέγγυα.

Ο ξύλινος ουρανοξύστης, που θα ανεγερθεί στο Περθ της Αυστραλίας από την εταιρεία Fraser and Partners, στοχεύει να ενσωματώσει υβριδική ξυλεία, όχι μόνο για την επένδυση των δαπέδων, αλλά και ως βασικό δομικό στοιχείο στους 50 ορόφους.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του έργου, τα 24.277 τετραγωνικά μέτρα ξυλείας που απαιτούνται για την κατασκευή του «μεταφράζονται» σε μόλις 580 πεύκα από δάση με βιώσιμη διαχείριση, τα οποία μπορούν να φυτρώσουν πολύ γρήγορα σε μια δασική περιοχή. Η Fraser and Partners ισχυρίζεται ότι το C6 θα χρησιμοποιήσει «περίπου 45% λιγότερο σκυρόδεμα από ένα παραδοσιακό κτίριο παρόμοιας κλίμακας»

Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για ένα έργο που δεν θα είναι απλώς ουδέτερο ως προς τον άνθρακα, αλλά και δυνητικά αρνητικό ως προς τον άνθρακα κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.

Το κτίριο είναι ικανό να δεσμεύσει σχεδόν 23 εκατομμύρια λίβρες άνθρακα, αν και ένας ειδικός σε θέματα βιώσιμων κτιρίων που μίλησε στον Guardian επισημαίνει ότι η τάση του ξύλου να καταλήγει σε χωματερές στο τέλος του φυσικού κύκλου ζωής του μπορεί τελικά να μειώσει κάπως αυτόν τον αριθμό.

 

Εκτός από την κατασκευή των 200 οικιστικών μονάδων, η βιωσιμότητα θα έχει εξέχουσα θέση και σε άλλες πτυχές του σχεδιασμού του C6, από το υπόγειο μέχρι την ταράτσα. Το κτίριο, άλλωστε, θα τροφοδοτείται μέσω ενός ενσωματωμένου δικτύου που λειτουργεί με 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αντί για ένα παραδοσιακό γκαράζ στάθμευσης, οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε έναν στόλο 80 κοινόχρηστων Tesla Model 3, με θύρες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων διαθέσιμες σε κάθε θέση στάθμευσης.

Μόλις ολοκληρωθεί, ο C6 θα ξεπεράσει τον σημερινό ψηλότερο ξύλινο ουρανοξύστη στον κόσμο, το κτίριο Ascent στο Ουισκόνσιν, αλλά και ένα άλλο υβριδικό έργο από ξύλο που κατασκευάζεται στο Σίδνεϊ. Παρ’ όλα αυτά, σκοπός της εταιρείας δεν είναι τόσο το σπουδαίο ρεκόρ, αλλά η βοήθεια που θα προσφέρει σε άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

 

 

  πηγή:   https://www.powergame.gr/art-market/526226/chtizetai-o-psiloteros-xylinos-ouranoxystis-ston-kosmo/