Η νέα νομοθεσία για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Η νέα νομοθεσία για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Για τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τους στάβλους μιλά  η κα Ευφροσύνη Μπεκρή, Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ από την Αμαλιάδα Ηλείας.

Ποιες αλλαγές κομίζει σε σχέση με τα πρόχειρα καταλύματα ο νέος Νόμος (4859/2021) για τις σταβλικές εγκαταστάσεις που ισχύει από τις 27 Νοεμβρίου;

Ο νέος Νόμος που ψηφίστηκε στη βουλή αφορά στον εκσυγχρονισμό της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Σκοπός του, είναι η απλοποίηση της ίδρυσης και λειτουργίας (ή εγκατάστασης) των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κατατάσσονται, ανάλογα με το είδος της κατασκευής και τη μορφή τους, στις ακόλουθες κατηγορίες: Κατηγορία πρώτη: Πρόχειρα καταλύματα ζώων, για τα οποία δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας. Κατηγορία δεύτερη: 1) Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες κατασκευάζονται σύμφωνα με εγκεκριμένους τύπους κτηνοτροφικών στεγάστρων με σκελετό θερμοκηπίου, για τις οποίες απαιτείται πιστοποιητικό τήρησης του τύπου κατασκευής από την αρμόδια Πολεοδομία. 2) Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν μέγεθος μέχρι 300 τ.μ. και κατασκευάζονται σύμφωνα με εγκεκριμένα πρότυπα κατασκευών, για τις οποίες απαιτείται πιστοποιητικό τήρησης των προτύπων κατασκευής από την αρμόδια Πολεοδομία. Κατηγορία τρίτη: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας. Σύμφωνα με το νέο Νόμο για την ίδρυση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων για τις δραστηριότητες που κατατάσσονται στην κατηγορία των πρόχειρων καταλυμάτων δίδεται η δυνατότητα αδειοδότησης αυτών καθώς εισάγονται νέα υλικά π.χ. το πάνελ πολυουρεθανης διότι δεν ήταν αποδεκτά από το προηγούμενο πλαίσιο αν και χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από τους κτηνοτρόφους.

 Ανάσα για τους κτηνοτρόφους ο νέος νόμος σταβλικών εγκαταστάσεων

Η κα Ευφροσύνη Μπεκρή, Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ με έδρα στην Αμαλιάδα.

Υπάρχουν τροποποιήσεις σε σχέση με πρόστιμα που επιβάλλονται σε παραγωγούς;

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, μειώνεται το πρόστιμο διατήρησης αυθαίρετων κτιρίων από 20% σε 5% για όσα έχουν κατασκευασθεί μετά την 28.07.2011 στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Ακόμη εισάγει ο νέος Νόμος για πρώτη φορά τον ορισμό του πρόχειρου καταλύματος, καθώς λύνει ζητήματα που αφορούν στις αποστάσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ενώ δίνει κίνητρα στον κτηνοτρόφο για καθετοποίηση και επέκταση των δραστηριοτήτων του. Είναι δε, αξιοσημείωτο λοιπόν πως για τον κτηνοτρόφο μειώνεται το κόστος διατήρησης των εγκαταστάσεών του και έτσι του δίδεται η δυνατότητα επέκτασής του, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

Διαχρονικά οι κτηνοτρόφοι παραπονιούνται για την γραφειοκρατία που συναντούν στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν ένα νέο στάβλο. Πιστεύετε πως ο νέος Νόμος παρέχει λύσεις;

Ο νέος Νόμος θεωρητικά θα δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα στην ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών τους εγκαταστάσεων, στην αδειοδότηση πλέον των κτηνοτροφικών μονάδων θα εισαχθούν νέα σύγχρονα δεδομένα και θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα στις ακριτικές περιοχές. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως με το νέο νόμο έρχονται σημαντικές αλλαγές για τους κτηνοτρόφους και τα καταλύματά τους με γνώμονα πάντα την μείωση της γραφειοκρατίας.

Η απόσταση ενός στάβλου από κατοικημένη περιοχή αποτελούσε ανέκαθεν για τα χωριά, αλλά και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους σπουδαίο ζήτημα. Ο νέος Νόμος έχει κάποιες προβλέψεις γι’ αυτό το ζήτημα;

Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα τροποποίησης των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών υγιεινής του ζωϊκού κεφαλαίου ή τον εκσυγχρονισμό δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα για να κατασκευάσουν αρμεκτήρια. Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο υπάρχει πρόβλεψη να μειωθεί η ελάχιστη απόσταση των κτηνοτροφικών μονάδων - μέχρι και 50% - από οικισμούς, χωριά, σιδηροδρομικές γραμμές κ.λπ. Για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται πλησίον κατοικημένων περιοχών, δίνεται εκ νέου παράταση για την υποβολή αιτήματος συνέχισης λειτουργίας τους στις οικείες ΔΑΟΚ έως 31/12/2022.

Θα μας πείτε κάποια κατά τη γνώμη σας κρίσιμα στοιχεία που εισάγει ο νέος Νόμος για τις σταβλικές εγκαταστάσεις και πως πιστεύετε ότι θα ωφελήσει τον Έλληνα κτηνοτρόφο;

Το θέμα των κτηνοτροφικών μονάδων έχει απασχολήσει κατά μεγάλο διάστημα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς όμως να έχει δοθεί καμία λύση μέχρι τώρα. Θεωρώ πως με το νέο νόμο θα δοθεί μια «ανάσα» στους κτηνοτρόφους, ώστε να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους. Καίρια σημεία που θέλω να αναφέρω είναι τα εξής:

  • Η δυνατότητα αδειοδότησης πρόχειρων καταλυμάτων ζώων.
  • Μειώνεται η ελάχιστη απόσταση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων - μέχρι και 50% - από οικισμούς, χωριά, σιδηροδρομικές γραμμές κλπ. Για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται πλησίον κατοικημένων περιοχών, δίνεται εκ νέου παράταση για την υποβολή αιτήματος συνέχισης λειτουργίας τους στις οικείες ΔΑΟΚ έως 31/12/2022.
  • Η δυνατότητα τροποποίησης των αδειών διατήρησης εγκατάστασης εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών.
  • Απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κατηγορίας Β΄ και κάτω.
  • Παρατείνεται το χρονικό διάστημα αναστολής κατεδάφισης αυθαίρετης κατασκευής κτηνοτροφικής εγκατάστασης σε 9 μήνες, με δυνατότητα παράτασης 3 μηνών.
  • Μειώνεται στο 5% το πρόστιμο ανέγερσης για όσους προβαίνουν σε νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

 

Πηγή: https://www.agrotypos.gr/thesmoi/dimosia-dioikisi-politiki/anasa-gia-tous-ktinotrofous-o-neos-nomos-stavlikon-egkatastaseon